Ebben a posztban a levenduláról fogok pár érdekes információt megosztani. A kellemes illata mellett a népi gyógyászatban számos más előnye miatt is alkalmazzák.
Leggyakrabban a közönséges levendulával (Lavandula angustifolia), de világszerte 39 fajával találkozhatunk. A közönséges levendulának van a legkellemesebb illata és legértékesebb anyagokat tartalmazza, ezért is részesítik előnyben. A levendula virágait akkor vágják le, amikor még frissen nyílnak, ekkor ki is szárítják egyből, majd különböző képpen használják fel.
Népszerű felhasználási módja, hogy illóolajat készítenek belőle. Olaja gyógyászati szempontból is kiválóan alkalmas, használható fertőtlenítésre és gyulladáscsökkentésre. Aroma terápiában is alkalmazzák nyugtató hatása miatt, segít oldani a feszültséget. Bevett régi hagyomány, hogy alvászavarok esetén egy kis tasakba rakják a szárított virágát és éjszaka az ágy mellé vagy a párna alá helyezve segíti a nyugodt alvást. Teaként is használható, természetes nyugtató szer, segít relaxálni. Megfázásra, meghűlésre is ajánlott levendula teát fogyasztani. A szárított levendulát leforrázzuk és kb. 10-15 percig állni, hagyjuk, majd leszűrjük. Szűrés után el is készült a levendula teánk, fogyaszthatjuk is. A levendulás ülőfürdő segít izomgörcsök esetén, megszünteti-, oldja azokat. A fürdő vizünkbe csepegtessünk levendula olajat vagy tegyünk szárított levendulát, illata jót tesz a szellemnek, hatóanyagai felfrissítik a testet. Természetes fájdalomcsillapító, az olajat alkalmazhatunk migrén esetén, bedörzsölve a halántékunkat. Fájó végtagjainkon is alkalmazhatjuk ezt az eljárást. Krémekben is gyakran megtalálható, enyhíti a bőrproblémákat, kozmetikai termékek gyakori összetevője. Ekcémára, pikkelysömörre, rovarcsípésre és napégésre is alkalmazható, hatóanyagai miatt segíti a bőr regenerálódását. Szárított virága fürdővízbe rakva puhává és selymessé teszi a bőrünket.
Szárított virága dekorációs szempontból is megállja a helyét, de otthonunk kellemes illatáért is megéri egy kis levendulát tartanunk. Távol tartja a rovarokat, szúnyogok és a kullancsok nem szeretik a levendulát. Egy kis vászontasakban, ha a ruhásszekrényünkbe rakjuk, elriasztja a molyokat.
A konyhában is egyre népszerűbb a használata mint fűszer. Süteményeket díszítenek és ízesítenek vele. Franciaországban és Angliában gyakran készítenek levendulás kekszeket.
Házi levendulaolaj:
Egy kis befőttes üvegbe kb. 1-2 dl Oliva olajat töltünk, attól függ, mekkora adagot szeretnénk készíteni. Az olajba rakjunk, szárított összetört levendulát, kb. 1-2 púpos evőkanállal, ez is az olaj mennyiségétől függ. Az üveg tetejét lezárjuk, finoman összerázzuk majd meleg, világos helyre helyezzük, ahol jócskán éri napfény (pl.: ablak közelében nyáron, télen a fűtőtest közelébe). 2-4 hétig hagyjuk állni, majd leszűrjük és egy kis tárolásra alkalmas edénybe, üvegcsébe helyezzük és már is használatra kész.
*****Fontos!!! Mielőtt alkalmaznád az itt említett technikákat levendulával, előtte végezz allergia tesztet, allergiás reakció elkerülése végett!!! Az allergia tesztet a legkönnyebben az alkaron lehet elvégezni, úgy hogy egy nagyon kicsi levendula olajat csepegtetünk az alkarra. Majd 24 órán keresztül figyeljük azt a területet, ha irritáció, viszketegség, pirosság vagy duzzanat keletkezik ott, akkor semmiféleképpen ne használj levendulát, se külsőleg, se belsőleg!!!*****
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése